Köper

Har du samlat på dig en massa gamla saker eller förfogar över ett dödsbo och tycker att det är för jobbigt att sälja på en loppis eller köra sakerna på tippen? Hör då av dig till mig. Jag köper konst, porslin, glas, möbler (stora som små), kläder, krukor, lampor, textilier, pynt och en massa annat, främst i trakterna kring Umeå, Örnsköldsvik och Skellefteå.  Prylar av god kvalitet från alla tider kan vara av intresse.

Tack vare ett samarbete med Ärlebo Företagsstäd med en styrka på över 10 anställda, finns även möjlighet att utföra totala tömningar, ta hand om saker för återvinning, forsla bort överblivet skräp samt utföra en komplett flyttstädning. Tanken är att respektive företag sköter det det är vassast på – Pryl 1900 köper och Ärlebo tömmer och städar. Det blir bäst resultat så med proffs för vardera uppgift!

Några av fördelarna med att sälja till Pryl 1900:

– Snabb affär. Du kan lämna in saker direkt i butiken eller få dem hämtade inom några dagar. Skicka bilder i mms till 0704485143 för snabb bedömning. Du som planerar att komma förbi med saker kan med fördel dyka upp på en vardag strax efter 14 då brukar det vara som lugnast i butiken, men skicka ett sms innan för att försäkra dig om att jag som har koll på inköpen finns på plats. Undvik gärna lördagar. Du får betalt direkt på plats via Swish. Vill du ha betalt i kontanter måste du meddela det innan.

– Försäljningen är inte förenad med några omkostnader eller längre väntetider som kan vara fallet med andra lösningar.

– Dina saker värderas av mig som har cirka 20 års erfarenhet (varav 9 år i butik) av gamla prylar.

– Du bidrar till att stödja en av Umeås unika butiker.

– Det du säljer erbjuds till en kundgrupp som är genuint intresserad av äldre föremål, och som i regel inte förvanskar fina objekt genom att till exempel måla om dem etc.

– Du bidrar till att saker återvinns vilket är gynnsamt för miljön.

– Cirka 50 procent av vinsten går till skatter, det vill säga bland annat vård, skola, infrastruktur och omsorg. Pryl 1900 har en slimmad lokal och en enda anställd så det blir mycket över till sådant.:)

Du väljer själv hur du vill sälja. Har du ett stort parti är det oftast enklast att jag gör ett hembesök. Har du ett fåtal mindre saker kan du som sagt med fördel komma in i butiken för värdering under ordinarie öppettider. Skicka gärna bildexempel så kan jag säga ja/nej till olika föremål på direkten. Betalning via Swish. Om du önskar kontant betalning måste du höra av dig innan.

Jag hämtar i första hand saker i Umeå, Holmsund/Obbola, Sävar, Vännäs, Bjurholm, Robertsfors, Vindeln och Nordmaling med omnejd men åker även ner till Örnsköldsvik och upp till Skellefteå vid vissa tillfällen. Kontaktinformation finns i högerspalten.

Exempel på sådant som jag köper:

• porslin: i första hand svenska och finska märken, men även en del engelskt och norskt
• glas: kvalitativa dricksglas, vaser, karaffer mm, även konstglas
• konst: i första hand original eller litografier
• mattor: i första hand röllakan och orientaliska mattor
• smycken: guld, silver och namngivna designers
• möbler: stolar, fåtöljer, bord, vitrinskåp, sängbord, hyllor med mera, stort som smått
• kuriosa: udda ting från till exempel gamla butiker, biografer, offentlig inredning etc
• plåt: brickor, burkar med mera
• lampor: för vägg, tak och golv
• textilier: gardiner, påslakan, stuvbitar med mera, helst bomull av god kvalitet
• krukor: helst Upsala Ekeby, Rörstrand, Gustavsberg eller liknande
• kläder: i första hand damplagg av bättre kvalitet, helst bomull eller andra bättre material
• julpynt/påskpynt: dukar, julgranspynt, tomtar med mera
• leksaker: Brio, plåtleksaker och annat av bättre kvalitet
• uppstoppade djur: det mesta inom lagens gränser
• kataloger: Ikea-kataloger och priskuranter av olika slag

Prylar skapade av kända designers och tillverkare såsom Lisa Larson, Stig Lindberg, Gunnar Nylund, Arne Jacobsen, Börge Mogensen, Nils Jonsson, Vicke Lindstrand, Karin Björquist, Marjatta Metsovaara, Otto Wretling, Gustavsberg, Rörstrand, Marimekko, Iittala, Dux, Luxus med flera är av särskilt intresse.

/Micke, Pryl 1900